DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

woensdag 6 februari 2013

Aardwarmte onder regio Rotterdam?



Rotterdam gaat met een groep bedrijven boren naar aardwarmte. Het doel is om warmte uit geothermische bronnen naar boven te pompen en die te gaan leveren aan industrie, tuinders en consumenten via bestaande en nieuwe warmtenetwerken. Partners van Rotterdam in het geothermieproject zijn Eneco, E.ON Benelux, Hydreco GeoMEC en Visser & Smit Hanab. 
Er is een ware aardwarmtekoorts in Rotterdam. Op 1 december 2012 is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van aardwarmteprojecten in de regio Rotterdam. Enkele partijen hebben de afgelopen tijd  opsporingsvergunningen aangevraagd in de regio Rotterdam. De Rijksoverheid heeft ook enkele  opsporingsvergunningen voor de regio Rotterdam afgegeven. Een opsporingsvergunning geeft het recht onderzoek te doen naar geschikte aardwarmtelocaties en het doen van een eerste boring naar de bron. Wanneer die voldoende productief is kan een winningsvergunning worden aangevraagd. Met een gemiddelde bron kunnen ongeveer 4.000 woningen worden verwarmd. 

Rotterdam Climate Initiative
Aardwarmte is warmte die uit de bodem gehaald kan worden om woningen, tuinbouwkassen of industrieën op een duurzame manier te verwarmen. Het is duurzame energie omdat er geen fossiele brandstoffen worden gebruikt en daarmee de uitstoot van CO2 beperkt blijft.
Het onderzoek naar aardwarmte is onderdeel van het programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam en draagt bij aan de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative. Op dit moment is de samenwerking in haar planfase. De samenwerkende partijen stemmen op dit moment vraag en aanbod op elkaar af.
-In Bleiswijk en het Westland wordt al op meerdere plekken warmte uit de bodem gepompt.
-Meer over geothermie.


Geen opmerkingen: