DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 31 januari 2013

Stroom uit de Rijn..?



Het Amerikaans waterkrachtsysteem Vivace (Vortex Induced Vibrations Aquatic Clean Energy) haalt duurzame stroom uit langzaam stromende rivieren en beekjes. Het systeem is al rendabel bij stroomsnelheden vanaf 1 m/s; de stroomsnelheid van de RijnHet systeem wordt op dit moment getest in de Oude IJssel bij Ulft, de eerste test met het systeem in Europa. De organisatie Tauw (watertechnologie) wil het Amerikaanse Vivace doorontwikkelen voor de Nederlandse en Europese markt.
Vivace produceert energie door met cilinders vortexen (waterwervelingen) in het water op te wekken. De vorm en de opstelling van de cilinders versterkt de energie van de (trage) stroom. Magneten in de behuizing zetten de beweging om in elektriciteit. Het concept om energie te winnen uit vortexen komt uit de natuur. Een vis die in een school zwemt, hoeft weinig kracht te gebruiken als hij gebruik maken van de wervelingen of vortexen van zijn voorgangers. Tauw heeft in 2010 al een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar vortexenenergie uit Hollandse rivieren en beekjes. De resultaten waren veelbelovendEen test in december en januari in de Oude IJssel bij Ulft is goed verlopen, maar de energieopbrengst lijken nog iets beter te kunnen. De proeven lopen nog.
-Het Amerikaanse bedrijf Vortex Hydro Energy kreeg de licentie van de University of Michigan om het concept te vermarkten.


Geen opmerkingen: