DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

dinsdag 6 maart 2012

Heel Westland duikt op bodemwarmte


Heel Westland heeft voldoende warmte in de bodem voor een periode van minimaal 30 jaar. Gemeenten en bedrijven in het Westland werken nu intensief samen om de bodemwarmte zoveel mogelijk naar boven te halen. De gemeenten Westland en Midden-Delfland, FloraHolland, afval- en energienutsbedrijf HVC, Westland Infra, twee telerscombinaties en Delft Aardwarmte Project tekenen deze week een samenwerkingsovereenkomst. Er is financiële steun, technisch vernuft en politiek draagvlak nodig om van de geothermische projecten een succes te maken. Westland wil er net zo warm bij zitten als het nabijgelegen Den Haag.
In de diepe ondergrond van het Westland, de Trias-laag op ca. 4.000 meter diepte, zit veel warmte. De geplande aardwarmteprojecten zijn dan ook niet zonder geologische en financiële risico's. Zo kosten de boringen in de Trias-zandsteenlagen rond de 25-30 miljoen euro. Met het boren op die enorme diepte is nog niet veel ervaring opgedaan. Hoewel er in Westland en Midden Delfland al drie diepe innovatieve Trias-projecten lopen (Flora Holland, Noordland & kapittelland en Oudcamp), liggen er voor het komende jaar nog tal van organisatorische, technische, juridische en financiële vragen open. Om alle complicaties te overwinnen zetten de plaatselijke overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen zich gezamenlijk schrap. 

Bodemschatten
Onder Westland liggen twee grondlagen die geschikt zijn voor het boren naar aardwarmte: de 'Onder Krijt Zanden' (ca. 2.400-2.800 meter) en de Trias-lagen. Uit geologisch onderzoek van T&A Survey 
blijkt dat er in deze lagen voldoende aardwarmte zit om Westland voor een periode van minimaal 30 jaar van warmte te voorzien. Er wordt op dit moment al geboord naar warmte uit de OnderKrijt Zanden door initiatiefnemer Green Well Westland. 
De gemeente Westland, de motor achter het project, wil de meest duurzame glastuinbouwgemeente van Nederland worden. Geothermieprojecten kunnen daar fors aan bij dragen. De gemeente wil ondernemers en kwekers faciliteren, de regelgeving voor warmteprojecten vereenvoudigen, kennisinstellingen betrekken en eigen financiële instrumenten inzetten (subsidies en borgstellingfondsen). Van de ondernemers wordt verwacht dat zij het risico nemen en de uitvoering ter hand nemen. Beeld Wiki Commons.


Geen opmerkingen: