DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 9 februari 2012

Waterstofeconomie komt op stoom


Overal in het land duiken nieuwe waterstofprojecten op. Zo kreeg Botlek kreeg deze week een forse nieuwe waterstoffabriek. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) kondigde in het najaar aan dat Nederland de grootste producent van waterstof in Europa kan worden. Gloort de nieuwe waterstofeconomie..? Tijd voor een update.

Waterstoffabriek Botlek
Staatssecretaris Atsma opende deze week een enorme waterstoffabriek in Rotterdam-Botlek.
De Air Products-fabriek gebruikt het overtollige gas van de ExxonMobil-raffinaderij om waterstof te produceren. De nieuwe fabriek maakt gebruik van geavanceerde technologie die de efficiency van de waterstofproductie aanzienlijk verbetert. De raffinaderij gebruikt de waterstof voor de ontzwaveling van olieproducten en de productie van petrochemische producten. De waterstoffabriek levert ook stoom aan de raffinaderij. Door een betere afstemming van de productieprocessen van de twee fabrieken zal de energie-efficiëntie met meer dan 15% verbeteren. De fabriek stoot jaarlijk 200.000 ton per jaar minder CO2 uit,  vergelijkbaar met jaarlijks 90.000 minder auto's op de weg. De waterstof fabriek wordt aangesloten op een Rotterdamse pijpleidingennetwerk dat waterstof levert aan klanten in de regio. Volgens Staatssecretaris Atsma zijn fabrieken als deze nodig om de Europese milieuambities te behalen.

Waterstoftoepassingen
Eindhoven krijgt een eerste mobiele waterstofproductieunit. Ballast Nedam IPM installeert in de lichtstad een productieunit met een capaciteit van 70 kg waterstof per dag. Ook elders in het land wordt infrastructuur gebouwd om de waterstofeconomie aan de praat te krijgen. Zo krijgt Arnhem het waterstoftankstation; H2 WaveDoor de binnensteden rijden al tal van schone vracht-HY’s rond. De Hytruck heeft een standaard chassis van een Mitsubishi Canter distributieauto, maar de oude diesel met versnellingsbak is vervangen door een 16 kW-brandstofcelsysteemStadsbussen op waterstof rijden ook al jaren door onze binnensteden. 
Er worden nieuwe toepassingen  getest. Zo komen schone energie en warm water tegenwoordig ook al van cv-ketels met daarin waterstoftechnologie. Geijserfabrikant Vaillant test op dit moment dertig brandstofcel-cv-ketels door heel Europa. Computergigant Apple heeft rond de Kerst wat brandstofcelpatenten opgekocht om de gevaarlijke en onhandige laptopbatterijen voorgoed de deur uit te werken. Het bedrijf wil haar laptops van stroom voorzien met de power van brandstofcellen ter grootte van een handpalm.


Brandstofcel van 1 MW
De Belgische Solvay-groep presenteerde deze week in zijn fabriek in het Vlaamse Lillo een industriele brandstofcel met een vermogen van 1MW. De unit draait al weken stabiel. Brandstofcellen zetten de chemische energie van waterstof om in schone elektriciteit via een elektrochemische reactie met zuurstof. De nieuwe brandstofcel zou de energie-efficiëntie van SolVin’s zoutelektrolyseproces aanzienlijk vergroten. FilmpjeDe modules met de protonen-membranen zijn vervaardigd door SolviCore, een 50-50 joint venture van Solvay en Umicore. SolVin is een joint venture van Solvay (75%) en BASF (25%) en vinylmarktleider in Europa. De technologie werd ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Nedstack en WaterstofNet. Waterstofnet is een onderzoeksinstituut dat de activiteiten van Waterstofregio Vlaanderen - Zuid-Nederland coördineert. Het project gebruikt de nieuwe unit als demonstratiemodel en werkt ermee aan de ontwikkeling van waterstoftechnologie. Het gaat hierbij om duurzame waterstof- en early market toepassingen, zoals maritieme, logistieke en interstedelijke toepassingen. Hierbij wordt maximaal gebruik gemaakt van Europese technologie. 

Geen opmerkingen: