DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

woensdag 8 februari 2012

Enorme markt voor biomassa


Nederland heeft enorme kansen om biomassa-specialist van Europa te worden. De vraag naar biomassa neemt toe door de Europese doelstelling om 10% biobrandstoffen bij te mengen in 2020Voor dat groene milieubeleid is veel biomassa nodig. Het beheer van de groene sector ruikt kansen om het goedkope materiaal nuttig in te zettenBiomassa komt ook steeds beter in beeld
Meerdere landen bieden de laatste maanden grote partijen biomassa aan die we om kunnen zetten in groene grondstoffen en duurzame energie. De technologie om meer, om het onderste uit biomassa te halen hebben we al in huis. 

Handel in biomassa
Nederland speelt met de handel en bewerking van biomassa al een aardig partijtje mee. Buitenlandse handelsdelegaties bieden ons steeds vaker biomassapartijen aan. Zo wil Rusland wil graag haar export van biomassa naar Europa uitbreiden, zo blijkt uit een rapport van Agentschap.nl van afgelopen najaar. Nederland zou kunnen helpen bij het ontsluiten en verwerken van deze Russische voorraad. 
Een Amerikaanse handelsdelegatie uit Erie, Pennsylvania bezocht vorige week de haven van Amsterdam om Nederland te wijzen op haar voorraden biomassa. De regio Erie heeft 'plenty' biomassa, deels omdat de papierindustrie er vrijwel is weggevallen. Verwerking tot biomassa zou voor de regio een uitstekende oplossing zijn. Dat komt mooi uit, want Haven Amsterdam die de delegatie ontving, wil zich op biomassa gaan richten en heeft er een infrastructuur en handelskades voor klaar staan. De Europese honger naar biomassa is immers groot.De groeiende stroom biomassa loopt deels via de nieuwe biomassabeurs in Amsterdam

Biomassa in haven R’dam
Het Rotterdamse ontwikkelingsbureau Deltalinqs signaleerde in november dat de haven van Rotterdam zich uitstekend leent voor nieuwe bedrijvigheid met biomassa. Er is nu jaarlijks in de haven al 1.000.000 ton vaste biomassa beschikbaar (pellets, hout en resthout). De aanvoer kan volgens Deltalinqs makkelijk doorgroeien naar 7.000.000 ton in 2020. Veel biomassa in de haven wordt nu nog opgestookt. Als er eerst de ‘bouwstenen’ voor nieuwe biochemie uitgehaald worden, kan het restmateriaal nog worden meegestookt als bio-energie in centrales. Door bioethanol uit houtachtige biomassa te maken, ontstaat een interessante keten; van bio-ethanol tot bio-etheen. 
Door selectiever met houtstromen om te gaan, kan de stroom houtvezels deels verlegd worden naar de (bio-) chemie waar stoffen uit de biomassa kunnen dienen als ‘filler’ bij de productie van bioplastics. Nieuwe pyrolysetechnieken kunnen ook met een hoog rendement bio-olie uit vaste biomassa halen. De bio-oliën kunnen fossiele brandstoffen in boilers en fornuizen vervangen. Je kunt de vloeistof ook ‘upgraden’ tot transportbrandstof. Een andere mogelijkheid ? Modificeer de bio-olie op chemische wijze. Kunstmest- en azijnzuurfabrikanten maken er weer geurstoffen, suikers etc van. 

Huidige verwerking 
Biomassa is de biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en residuen van de landbouw. Negentig procent van alle groene stroom in Nederland is tegenwoordig afkomstig van biomassa. Den Haag wil meer biomassa meestoken, de centrales zitten al op 20% biomassa. Voordeel hiervan is niet alleen dat de biomassa voor energie gebruikt wordt, maar ook dat het gebruik en de CO2-uitstoot van traditionele bronnen sterk wordt verminderd. Bij biomassaverbranding in gespecialiseerde ovens (ruim 14%) zoals verbrandingsinstallaties voor afvalhout en voor kippenmest komt weliswaar CO2-vrij, maar toch wordt deze vorm van energieopwekking als CO2-neutraal beschouwd omdat de CO2 die vrijkomt direct weer in de koolstofcyclus terechtkomt. 

Beschikbaarheid Biomassa
Duurzame biomassa kan de EU in 2030 voorzien in ongeveer 10% van het totale verbruik van energie en grondstoffen. Het beperkte aanbod van duurzaam geproduceerde biomassa in de Europese Unie (EU) is echter een flink obstakel op weg naar een biobased economy. Die conclusies trekken het Planbureau voor de Leefomgeving en onderzoeksbureau CE Delft in een quick scan. EU-lidstaten streven nu al naar een aandeel van biomassa van ongeveer 10% in 2020. Zie hiervoor het rapport Duurzame Biomassa van Agentschap NL.
-Groene sector wil meer biomassa produceren
De gezamenlijke Agrosectoren willen jaarlijks 200 petajoule (PJ) aan duurzame energie produceren. De Natuur, Bos, Landschap en Houtketen (NBLH)-sector wil in  2020 circa een zesde deel (32 PJ) voor zijn rekening te nemen. Dat staat in de Meerjarenvisie 2010-2020 die de convenantpartijen in de NBLH-sector gepubliceerd hebben. bron: Biomassaforum, 05/03/12
-De biomassakaart van de AVIH (Algemene Vereniging Inlands Hout) is sinds maart 2012 online. Het is de enige online overzichtkaart van het gebruik van duurzame energie op basis van houtige biomassa in Nederland, Duitsland en België.  
-Brabantse gemeenten zetten biomassapleinen op. 18/03/13 

Geen opmerkingen: