DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

vrijdag 5 april 2013

Thermoprints maken stroom van restwarmte



Veel energie in bedrijfsprocessen en motoren wordt verspild. De niet-gebruikte energie lost op in water of lucht. Om iets van die restwarmte terug te kunnen winnen, ontwikkelde het Duitse Fraunhoferinstituut kleine thermoelektrische generators (TEGs) op een klein printplaatje die de warmte omzetten in elektrische stroom. Het materiaal is milieuvriendelijk en kan geprint worden in een 3-D printer. Als de TEG-techniek wordt toegepast in het wagenpark op het Duitse wegennet, zou volgens Fraunhofer een 'zee aan energie' van enkele duizend miljoenen aan kW's kunnen worden teruggewonnen; ...
Restwarmte, bv. hete lucht uit bedrijfsprocessen, energiecentrales en motoren, activeert elektronen in de TEG's,  thermoelektrische printlaatjes (zie afb). De negatief geladen deeltjes verplaatsen zich naar een koele plek waarbij ze een klein spanningsverschil ontstaat. Temperatuurverschillen van enkele graden zouden al kunnen worden opgevangen. Er ligt veel werk voor de energieplaatjes uit de printerZo denken de researchers van Fraunhofer met hun vinding een einde te maken aan de verspilling van warmte in de koeltoren van energiecentrales. De meeste energiecentrales zetten slechts 40 percent van de energie in de ovens om in elektrische stroom. De rest verdwijnt in de koeltoren of gaat als warm koelwater de sloot in. Dr. Aljoscha Roch van Fraunhofer Material and Beam Technology IWS in Dresden zegt: ”Bij een gemiddelde centrale verdampt 1500 liter water per minuut." 
Het Fraunhofer instituut ontwikkelde ook een machine om de thermo-elektrische plaatjes te printen. De techniek is dit voorjaar getoond op de Hannover trade fair (hall 3, booth D25).
-Mar 26, 2013 
-Wiki over restwarmte en thermodynamica.

Geen opmerkingen: