DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

maandag 8 april 2013

Methanol uit zonlicht en CO-2



Researchers van de University of Texas at Arlington (UTA) hebben een efficiƫnte methode gevonden om methanol te maken uit een elektrische stroom en CO-2. Dr Krishnan Rajeshwar van de UTA vergelijkt de nieuwe methanolproductie met de fotosynthese van planten. De techniek is de komende eeuw bruikbaar om overschotten aan duurzame energie om te zetten in bruikbare zonnebrandstoffen (solar fuels).
In het nieuwe thermische proces van de UTA  worden nanodraden die gecoat zijn met meerdere koperoxides ondergedompeld in CO-2 en blootgesteld aan zonlicht. In een chemische reactie komt dan vloeibare methanol vrij met een hoge elektrochemische efficiency (95 procent). De methanol (spiritus, CH30H) kan hierna worden omgezet in biodiesel en ook gebruikt worden als brandstof voor kachels. De Nederlandse Hoogleraar Natuurkunde Egbert-Jan Sol wil al langer van methanol een speerpunt te maken in de Energietransitie. Hij wil van overtollige zonnestroom en CO-2 methanol maken, het liefst in een apparaat in de keuken . 

Methanol; de solar fuel 21e eeuw
Methanol is een energiedrager met een hoge energiedichtheid. Egbert-Jan Sol wil methanol maken met Chemergyeen combinatie van energie en chemie. Methanol thuis maken zou kunnen in een soort keukenmachine die je aansluit op de waterleiding en de zonnepanelen. Als de zon schijnt produceert de machine methanol. Hierbij wordt water onder stroom gezet waardoor er waterstofmoleculen vrijkomen. Met een groot dak vol zonnepanelen zou volgens E.J. Sol tijdens piekdagen per dag 25 liter methanol of 10 kubieke meter methaan (aardgas) kunnen worden gemaakt.  Volgens de wetenschschapper hebben we over een paar jaar al een fors overschot aan elektriciteit door steeds goedkopere zonnepanelen. Binnen tien jaar liggen alle daken vol panelen. Egbert-Jan Sol: ”Door overschotten op te slaan in methanol hebben we in 2050 een duurzame energievoorziening.” 
-De nieuwe methanolproductiemethode van UTA
-Chemergy, de energiestrategie van E.J. Sol 
-Dr. ir. Egbert-Jan Sol, bijzonder hoogleraar Research Strategy and Management
-Meer over methanol.
-Koken op waterstofgas is niet moeilijk. 
-De zon als duurzame energiedrager volgens het Nederlandse Biosolarcells.
-Houtgas WO ll komt terug

Geen opmerkingen: