DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 4 april 2013

Curacao pompt energie uit zee


Het Nederlandse bedrijf Bluerise pompt met nieuwe OTEC-techniek duurzame energie uit het warme zeewater rond Curacao. De vier Nederlandse ondernemers (ex-TUD) hebben al een draaiend prototype en werken nu aan plannen voor een zeewaterenergiecentrale van 100 kWDe kosten van deze OTEC-centrale' bedragen een miljoen euro.
Bluerise is het bedrijf van vier jonge Nederlandse ondernemers. Zij gebruiken Otec (Ocean Thermal Energy Conversion), een veelbelovende techniek om in de tropen duurzame energie op te wekken. De uitvinder van het principe zijn Paul Boucherot en George ClaudeOtec gebruikt de grote temperatuurverschillen in de tropische zee. De zee ter plaatse is een enorme energieaccu die zich elke dag 'bijlaadt'. Het Otec-concept van Bluerise gebruikt het tropisch warme oppervlaktewater om ammonia te laten verdampen. Deze dampvorming levert thermische energie op die een turbine aandrijft. Het koude restwater gebruikt Bluerise voor de airconditioning van een vliegveld in de buurt. Door de warmtewinning uit zee te koppelen aan zeewaterkoeling en desalinisatie wordt Otec een duurzame technologie. 
Bluerise prijkt al op de lijst van de Amerikaanse Kairos Society met vijftig meest innovatieve start-ups wereldwijd. Het bedrijf won een voucher van 35.000 euro in een competitie van het European Institute of Innovation and Technology. Bluerise polst inmiddels de belangstelling van een aantal bedrijven in Zuid-Amerika.
-Otec (Ocean Thermal Energy Conversion)
-Agentschap NL organiseert in juni een Otec-bezoek aan Japan.
-We hebben een filmpje met een simpele uitleg van een drijvende centrale. 



Geen opmerkingen: