DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

vrijdag 27 september 2013

Wind Maasvlakte ll wordt materie


Omdat de stroomprijs sterk fluctueert heeft de opslag van goedkope windenergie (de windpieken…) inmiddels topprioriteit. Een van de Rotterdamse ambities is om windenergie van Maasvlakte 2 te koppelen aan productie van grondstoffen voor de industrie. Wind wordt dan materie, grondstof, brandstof..! Een werkgroep in de haven presenteerde begin september op de Maasvlakte de resultaten van een onderzoek naar optimale benutting van windenergie. Wilco van der Lans van het Havenbedrijf gaf aan dat er door de haven, de industrie ( E.ON, Tennet, Proton, Stedin) en de TUD is gewerkt aan benutting en opslag van windenergiepieken. In de workshop werden spannende mogelijkheden gepresenteerd die in 2014 zullen voor een worden uitgetest:

-Stoom maken uit windenergie als de elektriciteitsprijs gunstiger is dan de gasprijs. Het plaatsen van een elektrische stoomboiler is vrij simpel te doen.
-
-Inzet van CO2 als nuttige grondstof; via elektrolyse naar syngas. De wetenschappelijke literatuur noemt een rendement van 70% bij omzetting naar een autobrandstof.
-
-Electro chemistry. De productie van siliciumcarbide vraagt veel elektra. Dit productieproces kan makkelijk aan- en uitgeschakeld worden en zou dus een optie kunnen zijn bij de opvang van windenergiepieken.
-
-Metalen, cryogene productie van stikstof en zuurstofgas, stikstof naar ammoniak naar salpeterzuur. Dat geeft weer stoom voor andere processen. Daar is ook waterstof voor nodig.
-
-Wind en CO2 om er aardgas van te maken; methaniseren, CH4
-
-CO2 en waterstof om het 'populaire' methanol van te maken.

-Productie van (bio)synthesegas met een vergasser.
-
Kansrijke noemt de werkgroep de productie van methanol, de productie van waterstof en de koppeling van electrolysers aan een stoomnetwerk. Als voordelen van omzetting in fysieke producten worden genoemd: Reductie van CO2 door de besparing op grondstoffen uit fossiele en/of biomassabron, reductie van CO2 door de inzet van duurzame energie en het creĆ«ren van een waardeketen met hogere opbrengst. 
De projectgroep wil in 2016 een demoproject opstarten. Veel van de alternatieven zijn add-on’s op bestaande installaties. Dat betekent dus lage investeringen voor extra opbrengst. Hieronder; ..aan de slag met waterstof uit electrolyse die draait op (wind-) energie.


Geen opmerkingen: