DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 14 februari 2013

Warm water uit bestaande boorgaten

Locaties voor gas, olie en warm water diep in de bodem van het Westland.
Boorputten voor gas en olie kunnen soms hergebruikt worden voor het winnen van warm water
Beeld F Veeger.

Bestaande Nederlandse boorgaten voor gas en olie kunnen tegen lage kosten opnieuw gebruikt worden voor het winnen van warm water (geothermie). Dat verkaarde geothermie-specialist Floris Veeger op een aardwarmte symposium in Delft. Een uitgeputte gaslocatie in Middenmeer boven Amsterdam ziet hij als beste testcase voor zijn geothermische theorie.

Floris Veeger MSc won vorig jaar de prijs Geo Energy Master award 2012 voor zijn studie naar het geothermisch gebruik van oude boorgaten. Veeger ging deze week op een geothermiesymposium in Delft een paar stappen verder. Sommige geothermieprojecten produceren net zoveel kubieke meters gas als heet zout water. Dat schept nieuwe exploitatiemogelijkheden voor geothermie. Veel boorgaten op een diepte van 2000 to 3000 meter liggen er soms ongebruikt bij. Ze bieden simpele en betaalbare toegang voor de exploitatie van geothermie. Veeger: "Nederland telt 2500 boorgaten voor de productie van olie en gas. Daarvan kunnen er 700 ingezet worden voor het winnen van aardwarmte. Als een boorgat geen olie of gas meer produceert, kan het direct worden getest op de aanwezigheid van warm water."
Een voordeel van het gebruik van bestaande gaten is dat de 'prestatie van de geologie' bekend is en de boor-/investeringskosten voor een aardwarmteproject lager uitvallen. Veeger brengt regelmatig experts van olie, gas en geothermie met elkaar in gesprek.
-Meer over het symposium Aardwarmte in Delft.
-Water van 70 graden C kan al worden omgezet in elektriciteit
-Meer over geothermie in Nederland
-Platform geothermie.
Beeld hieronder: Wiki commons



Geen opmerkingen: