DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

maandag 10 december 2012

Groene biokooltjes voor oude centrales


Biomassa uit sloten, bossen en hagen kan na bewerking als 'Biocoal' worden meegestookt in oude kolencentrales. Die leveren daardoor schonere energie af. 
Na het roosteren van biomassa, de torrefactie, bestaat het materiaal uit handzame, houtachtige korrels of pellets (zie afb boven). In een enkele centrale zou jaarlijks 150.000 ton hout en groenafval kunnen worden omgezet in 60.000 ton schone biocoal. 


Schoon zonder te investeren

Het verwerken en inzetten van laagwaardig restmateriaal uit onze eigen natuur voorkomt veel uitstoot van CO-2 en andere schadelijke gassen. Het levert duurzame stroom op voor bedrijven en huishoudens terwijl de techniek van de energiecentrale nog even niet vernieuwd hoeft te worden (zie uitstoot kolencentrale links). 
Energiebedrijven zoeken al enige jaren naar schone vervangers van steenkool. Biomassa uit de natuur had nog geen handige vorm om opgenomen te worden in de reguliere energiestroom. 
Topell Energy bouwde met steun van Agentschap.nl een demonstratiefabriek, de Torbed reactor. Deze fabriek in Duiven zet hout en groenstromen met torrefactie om in hoogwaardige brandstofkorrels. Het bedrijf won voor haar deze techniek de Cleantech StarAward 2011.


Torrefactie

Torrefactie roostert biomassa bij een temperatuur van ca 300  gr. Celsius tot een tweedegeneratie vaste biobrandstof met gunstige brandstofeigenschappen. Na pelletisering ontstaat een homogene en stabiele brandstof die in te passen is in de bestaande fossiele energiestromen. Meer over torrefactie bij Kennislink 


Schone energie

Biocoal heeft een hoge energiedichtheid met een homogene structuur. Het verbranden van biomassa is vrijwel CO2-neutraal. In het proces komt wat CO-2 vrij, maar die is recentelijk door de planten aan de atmosfeer onttrokken. Ten opzichte van steenkool heeft biocoal grote milieuvoordelen: de CO2-emissie is lager, de emissies van verzurende emissies en (fijn)stof worden verminderd en de transportomvang neemt af. De pellets zijn bij uitstek geschikt als brandstof in kolencentrales ter vervanging van steenkool. De bijmenging van biocoal is getest in de kolengestookte Amercentrale.

Diversiteit biomassa

Het proces is geschikt om een grotere diversiteit aan biomassastromen te verwerken. In eerste instantie wordt in de installatie tak- en snoeihout worden omgezet in biocoal. Daarna wordt ook  bermgras, landbouwresiduen, biomassastromen uit het landschapsonderhoud en restanten uit de  voedings- en genotmiddelenindustrie ingezet.





Extra bronnen:

-Meer over torrefactie bij Kennislink 
-Meer over torrefactie bij Wiki
-Verwerking van specifieke biomassastromen
-Topell Energy wil biomassamarktleider in Nederland worden.


Geen opmerkingen: