DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

maandag 27 mei 2013

Rioolzuivering basis voor circulaire economie


Waterschappen mogen van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) duurzame energie en grondstoffen produceren en deze aan derden verkopen. De waterschappen kunnen hierdoor hun rioolwaterzuiveringen ombouwen tot energie- en grondstoffenfabrieken. De 25 waterschappen en 350 rioolwaterzuiveringen kunnen nu een belangrijke rol spelen in vernieuwing; in de biobased economy en de opstart naar een circulaire economie.

Hergebruik
Het vergisten van slib levert nu jaarlijks al 150 gigawattuur aan energie op. De inkomsten uit de verkoop van biogas drukken de kosten van het zuiveringsproces. Uit het afvalwater kunnen ook grondstoffen worden teruggewonnen; cellulose, stikstof, kalium en fosfaat. Algen en andere stoffen zijn de basis voor nieuwe biomaterialen. Door al deze stoffen en energie uit het rioolwater te filteren en opnieuw te verkopen kan het bedrijfsleven duurzamer produceren. De waterschappen zijn op dit moment al succesvol in de recycling van fosfaat. 
Het Ketenakkoord Fosfaatkringloop is een werkend voorbeeld van een circulaire economie. Het akkoord uit 2011 regelt de opkomst van een nieuwe markt voor fosfaat met twintig Nederlandse partijen; bedrijven, universiteiten, overheid en maatschappelijke instellingen.
-De Nederlandse waterschappen sleutelen al aan een gezamenlijke Grondstoffenfabriek.
-Het riool in Delft verwarmt een woonwijk.
-In een circulaire economie bestaat geen afval; alle materialen worden hergebruikt.
-Hergebruik van grondstoffen vermindert de druk op onze aarde

Geen opmerkingen: