DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

woensdag 1 mei 2013

Nederland laat waterkracht Lek onbenut




Nederland wil graag schone stroom, maar de oude waterkrachtcentrale in de Lek bij Hagestein staat al jaren stil. Voorzitter Wouter de Jong van de Organisatie voor Duurzame Energie roept Den Haag op om de waterkrachtcentrale in de Lek weer te activeren. Ook het Utrechtse SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen wil dat de waterkrachtcentrale weer wordt aangezet. De waterkrachtcentrale (1958) is stilgelegd terwijl er plannen lagen voor een renovatie.
-
Duurzaam ondernemer en hoogleraar TUD Ad van Wijk woont vlakbij de Lek in de gemeente Houten. Hij is pleitbezorger van duurzame stroom en ziet de stilliggende waterkrachtcentrale in de Lek als een gemiste kans. Hij zegt: “De overheid heeft de mond vol van duurzame energie. maar de waterkrachtcentrale in de Lek ligt al jaren stil. Overdag zonkracht opvangen is mooi, maar water stroomt altijd, ook ‘s nachts.” Filmpje
De stroming van de rivier De Lek kan met een nieuwe generator behoorlijk wat stroom opwekken. In een goed jaar is dat 4 miljoen kWh per jaar, wat voldoende is voor 1.250 huishoudens. De organisatie ADEM van Ad van Wijk probeert Den Haag en Rijkswaterstaat al een tijdje te porren om de Waterkrachtcentrale weer te laten draaien. ADEM Houten wil er zelfs in investeren, 'zodat het water in De Lek niet langer nutteloos door de stuw stroomt'. Er ligt een investeringsplan klaar. Er zijn in 2012 kamervragen over gesteld maar daar heeft Adem nog geen antwoord op gekregen. 
-Plan Adem voor een nieuwe waterkrachtcentrale Hagestein
-SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen wil een doorstart.
-Techniek van de centrale. 



Geen opmerkingen: