DOCWERK

Eigenwijze reseach naar bijzondere energie en spannende techniek

donderdag 28 maart 2013

Gas en olie uit de diepzee


Nu de makkelijk olie- en gasvelden op het land en voor de kust leeg raken is het tijd om nieuwe bronnen in de diepzee op te sporen. Volgens het Amerikaanse Bloomberg groeit de markt voor technische diepzeeboringen naar gas en olie naar een recordbedrag van 13.9 miljard dollar per jaar. De apparatuur voor diepzeeboringen moet zo geavanceerd zijn, dat het proces van pompen en bewerken in zijn geheel op de oceaanbodem plaatsvindt. 
Voor boringen in de diepzee is nieuwe boortechnologie nodig; autonome systemen met eigen software, pompinstallaties, boorschepen en complete bodeminstallaties met robots. De techniek moet oceaanbodembestendig zijn en op afstand bestuurd kunnen worden. Het Amerikaanse FMC Technologies onwikkelde al veel apparatuur voor de oceaanbodem, zie afbeelding boven.  

Statoil: 'Hierin zit groei'
"Wie hierin investeert vindt nieuwe velden" , zegt Astrid Sorensen, vice-president van het Amerikaanse Statoil ASA, afd. offshore field development. Hij krijgt hierin bijval van van oliemaatschappij BP die recent enorme vergoedingen moest betalen voor de tekortschietende techniek van het platform Deepwater Horizon. Stephen Trauber, vice voorzitter van de Citigroup Inc verklaart:"Hierin zit groei. Deze ontwikkeling is en blijft sterk,”  
-China duikt al naar grote diepten in de Zuid-Chinese Zee, net als haar buren.
-Het Amerikaanse FMC Technologies onwikkelt al boorsystemen voor de diepzee.
-De diepzee is het antwoord van oliemaatschappijen op leegrakende velden.
-Het goud ligt op de bodem 
-Shell zoekt olie in de zeebodem met zwemmende seismische robotjes.
-Nederland is aangesloten bij het continentaal boorplatform
-TU-D heeft een Minor Deep Sea. 
-BraziliĆ« investeert miljarden in diepzeeboringen 




Geen opmerkingen: